Pórková polévka

U nás velmi oblíbená polévka, kterou dělám s různými obměnami zeleniny. Dělám ji samozahuštěnou - tedy bez jíšky, mouky, krupice, vloček...

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 13 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • pórek - 1 kus
  • mrkev - 4 středně velké
  • brombory - 2 středně velké
  • řapíkatý celer - 2 výhony
  • cuketa / patizón - kousek
  • zelená petrželka - hrstka posekané
  • olej - 1 lžíce
  • kmín, česnek, sůl
  • vývar - cca 500 ml

Postup přípravy

Na lžíci oleje nechám zvadnout pórek, občas ho promíchám, ať se mi nepřichytí. Přidám očištěnou a drobně nakrájenou zeleninu. Zaliju vývarem (případně i jen vodou, pokud nemám), dodám oblíbené polévkové koření (kmín, česnek) a s citem osolím. Vše vařím 13 minut. Poté 3 naběračky "hustého" - tedy zeleniny - dám stranou a zbytek v kastrólu rozmixuju tyčákem do hladka. Vrátím zeleninu, přidám nasekanou zelenou petrželku a můžu nalévat na talíře.

Ráda tuto polévku dělám také s batátem a někdy přidávám 1/2 plechovky kokosového mléka (po rozmixování a už nevařit!).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *