Ostří hoši

A jedno z mnoha vánočních cukroví. Každá rodina má svůj oblíbený druh, kterého se peče vždy obrovské množství a i přes to je první vysbíráno z mísy a vyjedená plechovka. U nás jsou to, kromě vanilkových rohlíčků, Ostří hoši. I přes poměrně pracný postup doporučuji nic nenahrazovat a postupovat podle "dobového" popisu. Vyplatí se to, náhražky jsou v tomto případě na škodu.

Kam má paměť sahá,  pékávala toto cukroví babička. Pak jí pomalu docházely síly a nějaký rok nám Ostří hoši na míse chyběli. Teď už třetí Vánoce se vždy sejdu se svou maminkou a společně jich pečeme trojnásobnou dávku a stejně je na příděl!

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 10 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 100 g
  • moučkový cukr - 50 g
  • mleté vlašské ořechy - 50 g
  • máslo - 100 g
  • Na náplň:
  • cukr krupice - 6 lžic
  • voda - 6 lžic
  • mleté vlašské ořechy - 70 g
  • cukr moučka - 50 g
  • máslo - 70 g
  • Na polevu:
  • 100% tuk - 60 g
  • cukr moučka - 50 g
  • škrob (bramborový) - 18 g
  • kakao holandského typu - 8 g

Postup přípravy

Na vále vypracujeme ze všech surovin těsto a dáme jej do chladu, nejlépe přes noc. Rozválíme na sílu cca 4 mm, kulatou vykrajovačkou děláme kolečka a pečeme na cca 170 oC po dobu 10 minut do růžova.

Na krém v míse vyšleháme změklé máslo s vlašskými ořechy a 50 g moučkového cukru. Poté si v kastrůlku svaříme na nit 6 lžic vody a 6 lžic cukru. Jak na to? Do kastrůlku dáme vodu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme na středním stupni. Sladká voda nám nejprve bude bublat, poté budou bublinky línější a my uvidíme, že se z vody stává hustotou spíš sirup. Vaříme ještě chvíli, zkoušíme hustotu a ve chvíli, když už je sirup opravdu "líný téct", tak vypneme. Vrátíme se k vyšlehanému krému, opět zapneme mixér a cukrový sirup zašleháváme postupně do krému.

Tímto krémem ihned plníme upečené korpusy. Ty pak rozložíme po stole a jdeme na přípravu čokoládové polevy.

Tuto čokoládovou polevu děláme na ostré hochy tradičně, ale klidně si ji můžete doma připravit z vysoceprocentní hořké čokolády a lžičky 100% tuku (obojí rozpustit, promíchat a natírat na naplněná kolečka). Pokud ovšem chcete dodržet dobový, rodinný recept, pokračujeme v krasojízdě.

Do kastrolku dáme 100% tuk a mírném ohni ho rozpustíme. Přidáme moučkový cukru předem promíchaný se škrobovou moučkou a vše dobře mícháme. Pozor nesmí se začít vařit. Nakonec přidáme prosáté kakao. Mícháme už bez zahřívání než začne poleva mírně tuhnout. Lžičkou pak nanášíme na jednotlivé slepené ostré hochy.

Poznámky: U nás se dělají taková ta ozobaná kolečka - jakoby hodně hustá kytička. Doporučuji pohlídat troubu, pečou se hodně rychle a nesmí zhnědnout, to pak není ono.

2 Responses to Ostří hoši

  1. Katka

    Možná mám dlouhé vedení, prozradís tajemství názvu receptu? 🙂

    • Tereza Linnertová

      Katy, myslím, že Tvé vedení je zcela v pořádku. Vím, že už jako děti jsme u babičky pátraly po původu názvu a ani babička už nevěděla. Takže klidně popusť uzdu fantazii 😉 T.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *