Čajové pečivo – sušenky 6x jinak

Tak jsme se dneska ráno s Jonáškem dali do pečení sušenek. Udělali jsme celkem 5 vykrajovaných druhů a 2 druhy "pro lenochy". Sušenky jsou klasické jemné čajové pečivo, které v uzavřené dóze, v chladu vydrží dlouho výborné, minimálně do doby, než se sní.
- Příprava : 25 minut
- Vaření/pečení : 12 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- Vanilkové:
- hladká špaldová mouka - 150 g
- povolené máslo - 45 g
- Hera - 45 g
- moučkový cukr - 40 g
- vanilka - 1/2 lžičky
- Citrónové (vše jako ve vanilkové verzi):
- a navíc citrónová kůra - z 1 BIO citrónu
- Skořicové:
- hladká špaldová mouka - 75 g
- povolené máslo - 25 g
- Hera - 20 g
- moučkový cukr - 20 g
- skořice - 1 lžička
- Mandlové:
- hladká špaldová mouka - 50 g
- povolené máslo - 20 g
- Hera - 20 g
- madle - 25 g
- moučkový cukr - 20 g
- Ořechové:
- hladká špaldová mouka - 50 g
- povolené máslo - 25 g
- Hera - 25 g
- moučkový cukr - 20 g
- ořechy mleté (vlašské / lískové) - 40 g
- Kakaové
- hladká špaldová mouka - 85 g
- povolené máslo - 30 g
- Hera - 30 g
- moučkový cukr - 20 g
- kakao holandského typu - 2 lžičky
Postup přípravy
Ze všech surovin zpracujeme na válu, rukama těsto a můžeme buď hned zpracovávat a nebo nechat v lednici odpočinout. Vyvalujeme na cca 4 mm, vykrajujeme, klademe na plech a pečeme cca 10-12 minut do růžova v troubě vyhřáté na 165 oC.
Uvedená množství surovin jsou na malé množství sušenek. Neváhejte si dávky upravit vynásobením surovin. Bohužel u tohoto typu receptů se jen velmi obtížně uvádí množství, protože záleží na tloušťce těsta a velikosti vykrajovaných tvarů.
Upečené sušenky je možné slepovat marmeládou, krémem, ale není to nutné, jsou velmi chutné i bez toho. Dále je možné je namáčet do čokolády (bílé, mléčné, hořké), případně ještě navíc sypat oříšky, kokosem... fantazii se meze nekladou.
Pokud nemáme chuť nebo čas vykrajovat tvary, můžeme z těsta uválet váleček a velmi ostrým nožem krájet tenké plátky těsta, ty pak rozmístíme na plech a pečeme. Lze také zkombinovat 2-3 druhy těsta k sobě, případně udělat roládu - vyválet dvě různé těsta, položit na sebe a zarulovat, poté krájet.
Jake mandle pridavate? To se musi sparit,oloupat a rozemlit,nebo kupujete uz mlete?
Marti, mandle používám mleté a je jedno, jestli se slupkou nebo bez. Bez slupky budou světlejší. Kupuji už namleté, ale nic nebrání namlet/nastrouhat doma. Ať vám chutnají, díky T.