Čajové pečivo – sušenky 6x jinak

Tak jsme se dneska ráno s Jonáškem dali do pečení sušenek. Udělali jsme celkem 5 vykrajovaných druhů a 2 druhy "pro lenochy". Sušenky jsou klasické jemné čajové pečivo, které v uzavřené dóze, v chladu vydrží dlouho výborné, minimálně do doby, než se sní.

  • Příprava : 25 minut
  • Vaření/pečení : 12 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Vanilkové:
  • hladká špaldová mouka - 150 g
  • povolené máslo - 45 g
  • Hera - 45 g
  • moučkový cukr - 40 g
  • vanilka - 1/2 lžičky
  • Citrónové (vše jako ve vanilkové verzi):
  • a navíc citrónová kůra - z 1 BIO citrónu
  • Skořicové:
  • hladká špaldová mouka - 75 g
  • povolené máslo - 25 g
  • Hera - 20 g
  • moučkový cukr - 20 g
  • skořice - 1 lžička
  • Mandlové:
  • hladká špaldová mouka - 50 g
  • povolené máslo - 20 g
  • Hera - 20 g
  • madle - 25 g
  • moučkový cukr - 20 g
  • Ořechové:
  • hladká špaldová mouka - 50 g
  • povolené máslo - 25 g
  • Hera - 25 g
  • moučkový cukr - 20 g
  • ořechy mleté (vlašské / lískové) - 40 g
  • Kakaové
  • hladká špaldová mouka - 85 g
  • povolené máslo - 30 g
  • Hera - 30 g
  • moučkový cukr - 20 g
  • kakao holandského typu - 2 lžičky

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracujeme na válu, rukama těsto a můžeme buď hned zpracovávat a nebo nechat v lednici odpočinout. Vyvalujeme na cca 4 mm, vykrajujeme, klademe na plech a pečeme cca 10-12 minut do růžova v troubě vyhřáté na 165 oC.

Uvedená množství surovin jsou na malé množství sušenek. Neváhejte si dávky upravit vynásobením surovin. Bohužel u tohoto typu receptů se jen velmi obtížně uvádí množství, protože záleží na tloušťce těsta a velikosti vykrajovaných tvarů.

Upečené sušenky je možné slepovat marmeládou, krémem, ale není to nutné, jsou velmi chutné i bez toho. Dále je možné je namáčet do čokolády (bílé, mléčné, hořké), případně ještě navíc sypat oříšky, kokosem... fantazii se meze nekladou.

Pokud nemáme chuť nebo čas vykrajovat tvary, můžeme z těsta uválet váleček a velmi ostrým nožem krájet tenké plátky těsta, ty pak rozmístíme na plech a pečeme. Lze také zkombinovat 2-3 druhy těsta k sobě, případně udělat roládu - vyválet dvě různé těsta, položit na sebe a zarulovat, poté krájet.

 

4 Responses to Čajové pečivo – sušenky 6x jinak

  1. Michaela

    Když nemám doma Herz, můžu použít pouze máslo?

    • Tereza

      Dobrý den Michaelo,
      pokud nemáte Heru, použijte máslo. Těsto však může mít malinko jinou konzistenci. Dejte vědět, jak se Vám to povedlo s touto obměnou. Já zkoušela i jen zcela máslové a s těstem se mi lépe pracovalo, když byl poměr 1:1 s rostlinným tukem. Jsem zvědavá, jak se to bude pozdávat Vám.
      Díky, T.

  2. Martina Plasilova

    Jake mandle pridavate? To se musi sparit,oloupat a rozemlit,nebo kupujete uz mlete?

    • Tereza Linnertová

      Marti, mandle používám mleté a je jedno, jestli se slupkou nebo bez. Bez slupky budou světlejší. Kupuji už namleté, ale nic nebrání namlet/nastrouhat doma. Ať vám chutnají, díky T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *