Rajčatovo-olivový kiš

Jonášek měl dneska poprvé květák, dostal jej s mrkvičkou a batátem a hravě slupnul celou misku. My jsme s manželem taky neměli problém zlbajznout všechen kiš - dneska "po italsku" s rajčetem, mozzarellou, olivami a bazalkou.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 35 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto
  • hladká špaldová mouka - 200 g
  • máslo - 100 g
  • voda - 5 lžic
  • žloutek - 1 ks
  • sůl
  • Náplň
  • tvaroh - 250 g
  • mléko - 50 ml
  • vejce - 1 ks
  • bílek - 1 ks
  • mozzarella z nálevu - 125 g
  • rajčata - 5 ks
  • olivy - hrstka
  • oregáno / bazalka
  • sůl

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a vykrojíme tuhý zbytek od šťopky. Rajčata umístíme řezem nahoru do zapékací misky a dáme do trouby na cca 10 minut.
Předpékám je ze dvou důvodů - jednak se mi pak pěkně loupou a za druhé nepustí tolik vody do koláče, protože ta se částečně odpaří a částečně vyteče při předpékání. A navíc teď v zimním období nemají rajčata bohatou sluníčkovou chuť, jako v létě a tímto předpečením se jim chuti trošku dodá.

Než se upečou, připravíme si z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, žloutku a vody těsto. Zpracováváme jej na vále. Homogenní směs můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme přímo na pečícím papíře a vysteleme s ním koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme na 5-7 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, mléko, vejce a nakrájenou bazalku mixérem spojíme v míse. Přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a trošku soli. Olivy bez pecky můžeme nakrájet, jinak mohou zůstat i v celku. Rajčata opatrně vyloupneme ze slupky.

Na předpečený korpus vylijeme tvarohovou náplň, poklademe rajčaty řezem nahoru a obsypeme olivami. Koláč strčíme do trouby a na 180°C pečeme cca 35-40 minut, dokud není povrch krásně zlatý. Necháme pár minut prochladnout a můžeme se do něj pustit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *