Meruňkový dort

Trošku jsem podcenila nákup a tak dnes přišla na řadu velká improvizace, které se ovšem vyplatila a všichni jsme si moc pochutnali. Lehký, vlhký moučník ze zakysané smetany s želé z meruňkového kompotu všem moc chutnal. Uvedené množství je pro dort o průměru 17 cm. Pokud budete připravovat do klasické 24 cm, zdvojnásobte si poměr všech surovin.

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • bílek - 2 ks
  • žloutek - 2 ks
  • horká voda - 3 lžíce
  • cukr - 40 g
  • olej - 1 lžíce
  • polohrubá mouka - 65 g
  • prášek do pečiva - 4 g
  • kakao holandského typu - 2 lžíce
  • sůl - špetka
  • Na náplň:
  • zakysaná smetana - 400 g
  • cukr - 1 lžíce
  • citrónová kůra - z 1/2 BIO-citrónu
  • Na želé
  • meruňkový kompot - 350 g
  • plátková želatina - 3 pláky (1/2 balení)

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC, dortovou formu vymažeme máslem a vysypemene hrubou moukou.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se 3 lžícemi horké vody a cukrem do světlé pěny. Přidáme olej a poté mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec vmícháme bílkový sníh. Těsto pečeme cca 20 minut, pomůže nám špejlová zkouška.

Upečený korpus necháme zcela vystydnout. Vybalíme ho z formy, formu otřeme od mouky. Korpus vrátíme do formy, ale naopak, dříve horní strana bude dole a rovná dolní strana bude nahoře.

Ze zakysané smetany, cukru a citrónové kůry ušleháme krém. Ten rozetřeme na korpus a dáme do lednice.

Meruňkový kompot rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem dohladka. Do kastrůlku dáme 5 lžic nálevu z meruňkového kompotu, přidáme 3 plátky želatiny a necháme 10 minut bobtnat. Poté dáme na sporák a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí, nevaříme! Jakmile je rozpuštěná, přidáme do ní část ovocného pyré, dobře promícháme a přidáme zbytek pyré. Důkladně promícháme a navrstvíme na zakysanou smetanu ve formě.

Celý hotový dort necháme chladit cca 10-12 hodin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *