Snídaňový koláč

Taky se vám občas stane, že to nějak nepodchytnete s pečivem a na snídani doma nic není? Vyladila jsem tento koláč tak, aby neobsahoval žádný cukr, zato byl z ovesných vloček, oříšků a tvarohu, tak aby nás pěkně po ránu nastartoval do školky a práce.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • ovesné vločky - 3/4 hrnku (á 250 ml)
  • polohrubá mouka - 1/2 hrnku
  • vlašské ořechy mleté - 2 poctivé lžíce
  • kypřící prášek - 1 trošku vrchovatá lžička
  • datlová pasta - 80 g
  • mléko - 1/2 hrnku
  • olej - slabého 1/4 hrnku
  • vejce - 1 ks
  • Na tvarohovou vrstvu:
  • tvaroh - 250 g
  • citrónová kůra - z 1/2 BIO citrónu
  • škrob - 1 vrchovatá lžička
  • vejce - 1 ks
  • Na ozdobu:
  • ovoce - libovolné, co máte doma
  • ovesné vločky - 2 hrsti
  • med - 1 lžíce
  • skořice - dle chuti
  • mleté oříšky (lískové, vlašské, mandle...) - 1 lžíce

Postup přípravy

Začneme tím, že si cca 1/2 hodiny předem nastrouháme datlovou pastu na hrubém struhadle. Do hrnečku odměříme mléko (1/2 hrnku) a do něj vložíme strouhanou datlovou pastu. Občas promícháme a za půl hodinky se můžeme pustit do přípravy koláče.

Pokud datlovou pastu nemáte, můžete použít libovolné jiné sladidlo - skvěle se hodí jakékoliv sušené ovoce (rozinky, švestky, meruňky, datle) předem namočené ve vodě a rozmixované. Nebo med, případně nějaký sirup, xylitol, prostě co najdete ve špajzu a v nejhorším i ten cukr, no... toho tak 1/4 hrnku.

Z vloček, skořice, oříšků a medu si v hlubokém talíři prsty připravíme žmolenku.

Kulatou koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 23-24 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme, podle zvyklostí. Troubu rozehřejeme na 175 oC.

V míse smícháme všechny suroviny na koláč, včetně mléka s datlovou pastou. Pořádně promícháme, dobrým pomocníkem nám může být mixér. Těsto přemístíme do formy a povrch pěkně uhladíme. Do mísy po těstě dáme tvaroh a zbytek surovin na tvarohovou vrstvu. Opět proletíme mixérem a výslednou tvarohovou směs uhladíme na těsto ve formě.

Posypeme ovocem, drobenkou a šoupneme do trouby dokud nebude povrch krásně zlatavý. Trvá to cca 30 minut, ale samozřejmě záleží na tom, jak vám peče trouba. Klidně můžete udělat špejlovou zkoušku, pokud si nejste jistí.

Před konzumací necháme koláč řádně vystydnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *