Hrnkový řez s tvarohem

Hamty, hamty... tak to dopadá, když impulzivně koupím v akci větší množství mascarpone. Pak musím experimentovat a přemýšlet kam s ním. Ale tentokrát se to vyplatilo a vznikla moc dobrý křehký řez s ovocem a tvarohem.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 2 hrnky (o objemu 250 ml)
  • cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1/2 hrnku
  • mascarpone - 1 kelímek
  • skořice - 1 lžička
  • kypřící prášek - 1/2 balení (1 lžička)
  • Na náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • cukr krupice nebo jiné sladidlo - 1 lžíce
  • bramborová škrobová moučka - 0,5 lžíce (pokud nemáte, není nutné)
  • jablka - 5 padavčat
  • ostružiny - 2 hrstky

Postup přípravy

Troubu rozpálíme na 175 oC, větší koláčovou formu nebo menší pekáček si vyložíme pečícím papírem.

Jablka si očistíme, nakrájíme na drobné kostičky. Ostružiny krátce opláchneme. Použít můžeme samozřejmě jakékoliv ovoce.

Do mísy dáme mouku s cukrem a kypřícím práškem. Promícháme a přidáme mascarpone. Mixérem zhotovíme sypkou směs, která po stlačení prsty lepí, takovou jakoby "drobenku". 2/3 těsta nasypeme do připravené formy.

V jiné míse si smícháme tvaroh s cukrem a škrobem (škrob není nezbytně nutný, pokud jej nemáte, do obchodu utíkat rozhodně nemusíte). Cukr můžete použít i vanilkový, případně citrónový, ideálně domácí. Vymísenou tvarohovou náplň nabíráme lžičkou a tvoříme hromádky na těstovou drobenku ve formě. Rozmisťujeme ho rovnoměrně dokud nemáme prázdnou misku. Poté poklademe ovocem - posypeme jablíčky a ostružinami.

Ke zbytku sypkého těsta přidáme lžičku skořice, promísíme a zasypeme s ním ovoce. Dlaněmi - s citem - přitlačíme žmolenku společně s ovocem a tvarohem, aby byl koláč +/- v jedné rovině a šoupneme ho do trouby.

Pečeme cca 45 minut, dokud není povrch krásně zlatavý. Necháme vystydnout. Tomuto dezertu velmi prospívá odležení. Vychladlý koláč přikryjte utěrkou, případně skleněným poklopem a nechejte před podáváním 3-4 hodiny proležet. Krásně zvlhne. Samozřejmě je možné jej podávat hned po vychladnutí, pak je příjemně křupkavý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *