Jablečný dort

Název tohoto moučníku vymyslel Jonášek, jen na něj mrkl a už byl na světě. Já bych si představovala něco jako Rychlý žmolenkový řez s jablky, ale co obojí vystihuje realitu. No vlastně ještě by tam mohla být přídavná jména jako vláčný, křehký, velmi chutný... hmmm jdu si kousek ukrojit a sepíšu pro Vás recept, co říkáte?

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1,5 hrnku (á 250 ml)
  • moučkový cukr - 1/4 hrnku
  • kypřící prášek - 1 menší lžička
  • máslo - 125 g
  • Na náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • vejce - 1 ks
  • mléko - 90 ml
  • jablka - 8-10 středních kusů
  • skořice - 1-2 lžičky dle chuti
  • mleté / sekané ořechy, rozinky... - tím můžete moučník vylepšit

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC, kulatou, rozevírací dortovou formu (prům. 22-24 cm) si buď vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo vyložíme pečícím papírem - jak dno, tak stěny.

Dále si připravíme jablíčka na náplň - oloupeme je, očistíme a drobně nakrájíme.

V misce z mouky, cukru, povoleného másla a kypřícího prášku vytvoříme prsty sušší žmolenku (drobenku). Hrneček, kterým jsme odměřovali suroviny naplníme žmolenkou a postavíme si jej stranou. Zbytek obsahu misky vysypeme do dortové formy a urovnáme do stejné výšky po celé ploše formy. Žmolenku neumačkáváme, necháme ji pěkně kyprou, jako když jsme ji tam nasypali.

V nyní prázdné míse smícháme tvaroh s vejci a mlékem. Vzniklou směs nalijeme a pečlivě rozetřeme po celé ploše žmolenky v dortové formě. Na tvarohovou vrstvu rozdělíme jablíčka. Ta můžeme posypat skořicí, oříšky, přidat rozinky... Vezmeme si do ruky hrneček se žmolenkou a tu nasypeme jako poslední vrstvu na jablíčka do dortové formy. Opět prsty uhladíme do jedné, stejně vysoké vrstvy a opět neumačkáváme, necháme žmolenku pěkně kyprou.

Hotové dílo vložíme do trouby na cca 45-60 minut, dokud koláč krásně nezezlátne. Podáváme vystydlý, doplnit jej můžeme třeba kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, v létě třeba kopečkem zmrzliny. Ale výborný, vláčný a vlhký díky tvarohu je i jen tak!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *