Rýmovníkový a cibulový sirup

Sezóna nemocí se blíží a u nás má Jonášek první letošní rýmičku. Tak přišla na řadu příprava léčivého sirupu. 

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Rýmovníkový sirup
  • lístky rýmovníku - 20 - 25 kusů
  • pomeranč - 1 kus
  • citrón - 1 kus
  • cukr - 500 g
  • voda - 500 ml
  • Cibulový sirup
  • cibule - 1 ks
  • med / domácí sirup

Postup přípravy

Máme-li pomeranč a citron v bio kvalitě, pak je dobře omyjeme, nakrájíme na kolečka a kolečka na čtvrtky. Pokud ne, oba plody nejprve oloupeme.

Rýmovníkové lístky nalámeme (natrháme) na cca 1,5 x 1,5 cm velké kousky a společně s citrónem a pomerančem necháme 2 dny louhovat v 1/2 litru svařené vody (horké).

Po dvou dnech přes plátýnko scedíme voňavou sťávu - citron, pomeranč i listí se snažíme co nejvíce vyždímat. Poté dáme do kastrolu s cukrem a vaříme a vaříme a vaříme... dokud nezískáme hustotu sirupu. Čím déle budete vařit, tím víc bude sirup tmavý a hustý.

Plníme do čistých sklenic a uchováváme v chladu. Já ho mám v lednici od jara.

Používám ho buď tak jak je - dětem při rýmě na lžičku, případně se dá přidat k oslazení čaje (lipového...). V případě kašle a silného zahlenění jej používám jako základ pro cibulový sirup.

CIBULOVÝ SIRUP

Sirup můžete použít třeba sedmikráskový/rýmovníkový/ pampeliškový ... nebo jiný podle toho, jaké přesně neduhy nás trápí.
Med nebo sirup lze také nahradit cukrem - v případě např. alergie na med, u malých nebo citlivých dětí.

Naše paní pediatra říká, že cibulový sirup je na odhlenění úplně nejlepší a dětem navíc chutná, není to žádná chemie z lékárny s umělou příchutí, takže směle do něj.

Cibule, jak známo, je velmi aromatická, takže si připravte dobře těsnící, ideálně skleněnou misečku nebo zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem.

Cibuli nakrájím na kolečka případně půlkolečka, pokud je velká. Zaliju sirupem nebo medem (případně zaprašte cukrem) až je skoro ponořená v tekutině. Uložím do lednice na 24 hodin.

Sirup je možné konzumovat po cca 6ti hodinách, za 24 hodin je cibule již zcela vyšťavená. Dětem dáváme ke konzumaci pouze šťávu - tedy po 24 hodinách obsah skleničky dobře promíchám a přes hustý cedníček přecedím od cibule.

V lednici vydrží 14 dní bez cibule. Pokud se rozhodnete cibuli ponechat v sirupu, pak je ke konzumaci vhodný jen 7 dní, poté už cibule může začít kvasit a o případné zažívací problémy určitě nestojíme 

Od kdy je sirup vhodný? Musíme si uvědomit, že hlavní složkou je cibule, což je potenciální alergen a do jídelníčku dětí se zařazuje cca v roce života, navíc vařená. Je tady na zvážení každého rodiče, kdy cibulový sirup zkusí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *