Univerzální piškotový korpus na dort, který se vždy povede

Klasický, nadýchaný, dortový korpus, který vždy přinese očekávaný výsledek a který Vás rozhodně nezklame. Krásně drží tvar, nepropadá se, je pevný, ale přitom krásně lehký, piškotový. Snadno z něj vytvoříte ořechovou nebo kakaovou variantu (viz na konci receptu). Já sama ho používám již více než 10 let.

  • Příprava : 25 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Základní předpis pro formu o prům. 23-24 cm:
  • bílek - 5 ks
  • žloutek - 5 ks
  • cukr krupice - 150 g
  • polohrubá mouka - 200 g
  • škrob (bramborový) - 75 g (skutečně tolik)
  • prášek do pečiva - 12 g
  • horká voda - 10 lžic
  • studená voda - 3 lžíce
  • Ořechový korpus - všechny ingredience jsou stejné s výjimkou mouky:
  • mouka polohrubá - 150 g
  • ořechy vlašské jemně mleté - 150 g
  • Stejně jako ořechový korpus lze udělat i mandlový nebo kokosový.
  • Kakaový korpus - všechny ingredience jsou stejné, navíc přidáte jen:
  • kakao holandského typu - 3-4 lžíce
  • Do základního těsta lze také přidat kousky čokolády a udělat

Postup přípravy

Troubu rozpálíme na 175 oC, dortovou formu vyložíme pečícím papírem a nebo vymažeme máslem a hrubou moukou.

Ušleháme hustý sníh z bílků a studené vody. Žloutky ušleháme za postupného přidávání horké vody do pěny, pak přidáme cukr a dále šleháme až pěna zhoustne, je bílá a připomíná krém. Do žloutkové hmoty zašleháme mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva (a případně ořechy, kakaem atd. pokud jsme se rozhodli pro jinou než základní piškotovou variantu). a nakonec lehce vmícháme bílkovou pěnu.

Těstem naplníme dortovou formu a pečeme asi 45 minut.

Pokud peču dort, tak vždy dělám špejlovou zkoušku. Jakmile těsto ve formě zpevní a už se ani střed netřese, zapíchnu do nejvyššího místa špejli. Pokud ji vytáhnu se zbytky těsta, peču ještě dalších 5-10 minut a poté provedu zkoušku znovu. Když už špejli vytahuji suchou, snížím teplotu na 150 oC a peču ještě 5 minut. Poté dort z trouby vyndám a nechám volně bez zbytečné manipulace zcela vystydnout.

Je dobré myslet dopředu a korpus na dort upéci den předem. Například, pokud má být oslava v sobotu, peču korpus ve čtvrtek a v pátek nadívám. Korpusu odležení prospěje, lépe se krájí. Ke krájení menšího korpusu můžeme směle použít nůž, u větších průměrů (od 22 cm) používám ke krájení režnou nit. Existují i speciální dortové krájítka - struny, které nám zajistí prokrojení v požadované výšce.

Tento dortový korpus je zcela univerzální a lze jej použít samozřejmě i na různé řezy. Nadívat jej můžete jak lehkými tvarohovými /smetanovými krémy, tak máslovou klasikou, čokoládovou ganache, nebo i jen marmeládou. Fantazii se meze nekladou.

Přeji Vám, ať se dort povede a krásnou oslavu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *