Kynuté těsto pro slané pečení

Tohle je fakt super recept na veškeré slané pečivo počínaje rohlíkama (i plněnýma), přes pizzu až po různé plněné šneky nebo tyčinky. S těstem se úžasně pracuje, absolutně vůbec se nelepí, takže si s ním poradí i ručky malých pomocníků.

  • Příprava : 01h 30min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • hladká (špaldová) mouka - 500 g
  • sůl - 1 lžička
  • cukr - 1 lžíce
  • mléko - 250 ml
  • olej - 150 ml
  • droždí - 30 g čerstvého (3/4 sáčku sušeného)

Postup přípravy

Jak na kynuté těsto? Záleží, zda máte připravené čerstvé nebo sušené droždí. A zda budete pracovat ručně a nebo máte šikovného pomocníka (robot nebo domácí pekárna).

Pokud máme čerstvé droždí, pak začneme přípravu rozděláním kvásku. Teplé (ne vařící) mléko nalijeme do mísy, ve kterém budeme zadělávat těsto. Přidáme lžíci cukru, krátce promícháme a přidáme prsty rozmělněné droždí. V droždí se nepatláme, jen ho s citem mezi prsty mneme a ono se samo mírně rozpadá. Tuto směs necháme v teple cca 15 minut pracovat. Droždí nám vyplave na hladinu a začne dělat typické obláčky (bublinky). V případě, že máme sušené droždí, pak jsme o tuto alchymii ochuzeni. Jakmile je kvásek hotový, přilijeme olej, vsypeme mouku a sůl.

Pokud používáme sušené droždí, přeskočili jsme předchozí krok a mísu máme prázdnou. Vlijeme tedy do ní ohřáté mléko (ne vřelé, jen dosti teplé), přidáme olej a cukr. Vsypeme mouku, sůl a sušené droží.

Příprava bez domácí pekárny:
... a teď přichází ta dřina - trpělivě vyhněteme těsto, až bude hladké a bude se odlepovat od stěn misky. Protože se jedná o "rohlíkové" těsto, tak je hodně pevné. Můžete si pomoci i hnětením na vále a pak těsto vrátit do mísy na kynutí. Moc nedoporučuji pomáhat si mixérem s hnětacími háky, toto husté těsto by mu mohlo ublížit.

Příprava těsta v domácí pekárně nebo robotovi:
Na pekárně pustíme program "Těsto" a čekáme až se umíchá a vykyne. Na robotovi zapneme nejprve na nejnižší stupeň a až se všechny suroviny spojí, mícháme na vyšších otáčkách (u mě stupeň 4) cca 4 minuty, vznikne pevnější, pružné, nelepivé těsto.

Mísu s těstem zabalíme do sáčku a umístíme do tepla vykynout na cca 60-90 minut. Mísa se nám pěkně zaplní až povrch.

Z uvedeného množství lze udělat:
- 12-14 rohlíků
- 20 plněných rohlíčků
- 40 slaných plněných šneků
- 2 pizzy
- tyčinky, spirály...

Těsto lze též připravit doma a s dětmi na zahradě / na tábořišti v přírodě opékat na klacku nad ohněm ve formě "hadů".

One Response to Kynuté těsto pro slané pečení

  1. SmithKen

    Sputnik V vaccination has begun in Slovakia. The yield up of the Russian vaccine to the realm was accompanied close a civic insinuation and led to the abdication of Prime Plenipotentiary Igor Matovich and a realignment of the government. As a result, the motherland received the Russian vaccine, in spite of the authenticity that neither the European regulator nor the WHO has yet approved it.
    In neighboring Hungary, which approved the hate of Sputnik in February as the pre-eminent in Europe, more than 50% of the grown-up population has already been vaccinated; in Russia – a minuscule more than 10%. In Slovakia, five thousand people signed up in pad of the Sputnik vaccination.
    I can offer you to visit the site, which has a lot of information on the topic you are interested in.. You can be familiar with another article on this area of study at this tie-in https://museedevalence.rabaty.site

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *