Jablečná povidla a „nutella“

Co říkáte na toto? Jablečná "nutella" plná vlákniny bez přidaného cukru a jablečná povidla? U Emi to prošlo, na snídani se ládovala vánočkou s těmito pochoutkami. Další kritik dorazí večer, po 12ti dnech v Gruzii, tak uvidíme, co řekne.

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 05h 00min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • jablka - 25 středně velkých kusů
  • 10 hřebíčků
  • 2 lžičky skořice
  • Na "nutellu" navíc:
  • kvalitní hořká čokoláda - 100 g
  • kakao holandského typu - 2 lžíce

Postup přípravy

Příprava obou receptů je totožná, jen do nutelly nakonec přidáme ještě čokoládu. Nic tedy nebrání tomu, abyste si připravili obojí zároveň, jako já.

Nachystejte si pomalý hrnec a pokud jej nevlastníte, pak kastról, který může do trouby a máte na něj dobře těsnící pokličku.

 

Jablka dobře omyjeme, zbavíme jadřinců a různých kazů (červíků zejména). Drobně nakrájíme (kousky cca 2x2 cm). Vložíme do pomalého hrnce na stupeň "high", nebo do kastrólu, přiklopíme pokličkou a šoupnem do trouby na 110 oC. Takto BEZ OTEVÍRÁNÍ, MÍCHÁNÍ, ŠŤOURÁNÍ vaříme 4 hodiny.

Po uplynutí této doby obsah kastrólu důkladně rozmixujeme. Záleží na výkonu vašeho tyčového mixéru, pokud Vám zůstávají jemné kousíčky šlupiček, je na Vašem uvážení, zda Vám to nevadí a nebo vyžadujete úplně hladkou konzistenci, pak můžete směs propasírovat přes sítko.

Do rozmixovaných jablíček přidáme hřebíčky a skořici a tentokrát BEZ POKLICE za občasného promíchání (tak po 15-20ti minutách) vaříme ještě hodinku - hodinku a půl.

Připravíme si 7-8 menších skleniček s víčky (umyjeme, spaříme vřelou vodou). Po dovaření je naplníme horkou směsí. Skleničky po vychladnutí skladujeme v lednici nebo v mrazáku. Určitě je možné i zasterilovat, ale já s tímto nemám zkušenost. Mám strach, že by to zkvasilo, takže raději to pěkně postupně z lednice vyjíme.

Já jsem si tedy udělala 4 skleničky povidel a do zbytku jsem přidala čokoládu a kakao. Chvilku jsem počkala, až čokoláda povolí, promíchala lžící a ještě jednou promixovala tyčákem. Pořádně prohřála a naplnila další 3 skleničky.

Pokud se rozhodnete o přípravu nutelly z celého množství jablíček, budete potřebovat dvojnásobek čokolády a kakaa (200 g čokolády a 4 lžíce kakaa).

Hotová povidla / "nutellu" můžete samozřejmě pojídat i jen tak na lžičce, nebo s nějakými krekry. Ale hodí se také na snídani s pečivem, na nadívání buchet, na promazání dortů, řezů a různých zákusků...

Ať se povede a chutná stejně jako u nás.

4 Responses to Jablečná povidla a „nutella“

  1. Miluše Pokryvačová

    Dobrý den, jablka se neloupaji? Děkuji

    • Tereza

      Dobrý den Miluše,
      jablíčka loupat nemusíte 🙂
      Krásný podzim, Tereza

  2. Kateřina

    Prosím jak skladovat nutelu? Vydrží ve sklenici dlouho? Nebo ji mám mít v lednici všechnu? Děkuji

    • Tereza

      Přiznám se, že já je mívám v lednici. Připravuji vždy jen pár skleniček a během několika týdnů je pak sníme. Ale jsem přesvědčená, že pokud se dobře nachytnou víčka (budete to plnit do nahřátých skleniček), tak není důvod, aby se zkazily. Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *