Hrnečkový ořechový koláč

Je to rychlovka, ale výsledek rozhodně stojí za to. Bleskový hrnečkový moučník na neděli, pro návštěvu, ale klidně i jen pro všední deštivý den!

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • mouka polohrubá - 3/4 hrnku (á 250 ml)
  • mleté vlašské ořechy - 1/2 hrnku
  • kypřící prášek - 1 lžička
  • cukr - 1/4 hrnku nebo dle chuti
  • mléko - 1/2 hrnku
  • vejce - 1 kus
  • olej - 1/4 hrnku
  • ovoce na ozdobu - švestky, meruňky, jablka, rybíz...
  • Na žmolenku:
  • polohrubá mouka - 40 g
  • máslo - 30 g
  • cukru - 30 g
  • skořice - 1/2 lžičky, volitelně dle druhu ovoce

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 170 oC, kulatou koláčovou formu vyložíme pečícím papírem.

Přípravu začneme žmolenkou - v hlubokém talíři zpracujeme všechny suroviny pomocí prstů do podoby drobenky.

Do mísy dáme nejprve všechny sypké suroviny (mouku, ořechy, cukr a kypřící prášek) a promícháme je. Poté přidáme všechny mokré suroviny (vejce, mléko, olej) a vše rychle smícháme, nejlépe ručním mixérem. Těsto přemístíme do formy vyložení papírem, poklademe ovoce (švestky, meruňky a jiné peckové ovoce řezem nahoru!) a zasypeme žmolenkou.

Dáme do trouby a pečeme cca 30-35 minut do zlatohněda. Propečení snadno zkontrolujeme špejlí. Podáváme vychladlé, doplněné např. kopečkem šlehačky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *