Kynutý ovocný koláč

Je léto a dozrává ovoce na zahradě? Nebo podzim a jste zaplaveni jablíčky? A co zima a mrazák nacpaný přebytky z léta? Meruňky, švestky, jablka, broskve, nektarinky, rybíz, angrešt... všechno tohle ovoce se bude vyjímat na vašem chutném, vláčném kynutém koláči jako od babičky!

  • Příprava : 02h 00min
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká (špaldová) mouka - 200 g
  • mouka polohrubá - 100 g
  • droždí - 20 g čerstvého nebo 1/2 bal. sušeného
  • mléko - 150 ml
  • máslo / Hera - 100 g
  • žloutek - 2 ks
  • citrónová kůra - 1/2 ks bio-citrónu
  • cukr - 1 lžíce
  • Ovoce:
  • libovolné ovoce - cca 1 kg
  • Na žmolenku:
  • mouka hrubá - 50 g
  • hladká (špaldová) mouka - 50 g
  • cukr krupice - 80 g
  • máslo / Hera - 80 g
  • utlučená vanilka
  • Na potření okrajů:
  • bílek - 1 ks

Postup přípravy

Při přípravě těsta si pomáhám robotem, nebo můžete v domácí pekárně, pomoct Vám může taky ruční mixér s hnětacími háky a samozřejmě můžete i moderní techniky - ručně!

Do velké mísy odměříme ohřáté mléko, rozpuštěné máslo, přidáme žloutky, lžíci cukru a rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud používáme sušené, tak jej přidáme za chvilinku společně s moukou. Nakonec přidáme mouku, kterou jsme provoněli strouhanou citrónovou kůrou. Vše mísíme vařečkou dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy. Pokud si tuto makačku odpustíme, použijeme robota na stupeň 4, domácí pekárnu na program těsto nebo si pomůžeme ručním mixérem s hnětacími háky.

Vyhnětené těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 90 minut vykynout.

Poté si připravíme ovoce - bobulovité (rybíz, angrešt, josta atd.) omyjeme a necháme oschnout, peckové (meruňky, švestky a spol.) omyjeme, překrojíme a vybereme pecku, jablíčka očistíme a drobně nakrájíme.

Po 90ti minutách dáme rozehřát troubu na 160 oC. Vykynuté těsto vyválíme na pečící papír (nebo vymaštěný nevysypaný) plech. Poklademe ovocem, překrojené peckové ovoce VŽDY řezem nahoru, slupkou dolů. Pokud bychom ho položili slupkou nahoru, pak by během pečení vytékala šťáva a těsto by bylo rozblemcané.

Okraje koláče potřeme bílkem a celý povrch zasypeme žmolenkou. Některé ovoce je velmi chutné, pokud se doplní skořicí, například jablíčka, švestky, hrušky, nebo i perníkovým kořením. Skořici nebo koření můžete jednoduše zapracovat přímo do žmolenky, postačí 1 lžička.

Hotový koláč dáme do trouby dokud krásně nezezlátne, bude to trvat cca 30 minut, ale hlídejte, každá trouba peče trošku jinak. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout, krájíme a podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *