Piškotový zákusek s tvarohem

V jednoduchosti je krása - piškot pomáhali péct Emička s Jonáškem, vyšlehání šlehačky s tvarohem bylo dílem okamžiku. Jahody přivezla návštěva a moc jsme si pochutnali. A ještě lepší byl druhý den, kdy piškot jemně natáhl vlhkost ze šlehačky a tvarohu, takže pokud můžete, nechejte odležet 😉

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na piškot:
  • vejce - 3 ks
  • vařící voda - 3 lžíce
  • cukr krupice - 50 g
  • mouka polohrubá - 150 g
  • Na potření piškotu:
  • (rybízová) marmeláda - 3 lžíce
  • Na krém:
  • smetana ke šlehání - 250 ml
  • tvaroh - 250 g
  • citrónová kůra
  • ztužovač šlehačky - 1 balení
  • moučkový cukr - dle chuti, není nutně potřeba
  • Na ozdobu:
  • jahody (případně jiné ovoce) - 4 ks
  • banán - 1/2 kusu
  • čokoládové hoblinky, ořechy aj.

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 170 oC, koláčovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Do mísy dáme celá vejce a řádně šleháme ručním mixérem, postupně přidáme po lžících vařící vodu a cukr. Šleháme do pěny 5-7 minut, čím déle šleháme, tím nadýchanější bude piškot. Nakonec vmícháme po lžících mouku - ručně nebo také mixérem. Těsto přemístíme do formy, uhladíme a dáme péci na cca 15-20 minut. Jakmile piškot "odskočí" od stěn formy, máme hotovo.

Upečený korpus necháme zcela vystydnout ve formě, pak jej vyklepneme a opačnou stranu budeme zdobit. Než se však do toho pustíme, vymažeme si vnitřek korpusu, tam co pak přijde tvarohový krém, marmeládou. Není potřeba žádná silná vrstva.

Na krém si vezmeme středně velkou mísu a ruční mixér. Do mísy vylijeme vychlazenou smetanu ke šlehání, přidáme k ní ztužovač a vyšleháme do tuha. Zašleháme tvaroh, můžeme tak na 3x, ať ho nepřidáme hned naráz celý. Dochutíme citrónovou kůrou a případně troškou cukru.

Krém naneseme na rozetřenou marmeládu, můžeme použít trezírovací sáček s ozdobnou špičkou nebo prostě jen lžíci pěkně, zajímavě rozetřít. Ozdobíme ovocem, čokoládou, oříšky, co máme rádi a uložíme do chladu, dokud nedorazí návštěva a nebo nebude čas na kávičku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *