Kakaovo-banánový dort

Je lednová neděle, konečně nasněžilo. Přijela k nám babička Evička s dědou Liborem už na oběd, koukáme společně na Zvonilku a pak si dáme ke kafíčku tento dortík. Už se těším. Je lehký jako vánek, takové pohlazení pro bříško.

  • Příprava : 45 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • vejce - 4 ks (bílky a žloutky zvlášť)
  • horká voda - 3 lžíce
  • olej - 2 lžíce
  • cukr krupice - 100 g
  • mouka polohrubá - 130 g
  • kypřící prášek - 8 g
  • kakao holandského typu - 2 lžíce
  • špetka soli
  • Náplň:
  • tvaroh - 250 g
  • smetana ke šlehání - 400 ml
  • mascarpone - 250 g
  • cukr - 1 lžíce
  • utlučená vanilka
  • citrónová kůra
  • banán - 1 ks
  • Na ozdobu:
  • banán - 1 ks
  • vysokoprocentní hořká čokoláda - 100 g
  • smetana ke šlehání - 100 ml
  • cukrářské zdobení

Postup přípravy

Začneme přípravou korpusu - troubu rozehřejeme na 175 oC, dortovou formu vymažeme a vysypeme.

Do misky dáme bílky a se špetkou soli je vyšleháme do tuhé pěny. Ve druhé, trošku větší míse, rozšleháme žloutky, přidáme horkou vodu a našleháme do pěny. Dodáme také cukr a šleháme několik minut do hustého pěnového krému světlounké barvy, zašleháme olej. Po lžících zašleháme mouku s kakaem a kypřícím práškem. Nakonec ručně vmícháme bílkový sníh. Těsto přeneseme do dortové formy a rozhrneme co nejvíce do stran, klidně se může pokusit vytvořit uprostřed důlek. Dáme do trouby a pečeme cca 25-30 minut. Provedeme špejlovou zkoušku propečení. Dobrým ukazatelem je také skutečnost, že korpus se jakoby zmenší, odskočí od stěn formy. Před plněním ho necháme zcela vychladnout.

Krém je na přípravu velmi snadný - začneme smetanou, vyšleháme ji do tuha, poté zašleháme postupně všechny ostatní ingredience.

Než se dáme do plnění, připravíme si čokopolevu - v kastólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku. Počkáme dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu a chvilku počkáme, až povolí, za necelých 10 minut bude čokoláda krémová. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí.

Korpus jednou podélně prořízneme. A horní (mírně vypouklou část) vrátíme do dortové formy. Stěny dortové formy obložíme pásy pečícího papíru, aby se nám dort nepřilepil. První část korpusu nám pečící papír krásně podrží, aby nám nepadal, případně jej můžete na několika málo místech "přilepit" krémem. Na korpus ve formě rozetřeme cca 1/3 krému, ten poklademe banánem nakrájeným na tenké plátky a přiklopíme druhým dílem korpusu. Na ten rozprostřeme a co nejvíce uhladíme zbytek krému.

Čokoládová poleva nám zatím vystydla, měla by mít při nalévání nižší než tělovou teplotu, aby nám zbytečně nerozpouštěla krém a nemísila se s ním. Čokopolevu opatrně rozlijeme po celé ploše dortu, pomůžeme si nakláněním formy.

Dort uložíme na 18-24 h do chladna, aby ztuhnul. Před servírováním dort nakrájíme - svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu. Takto pokračujte, až budete mít 8-12 kousků, podle požadovaného počtu porcí.

Nakrájený moučník ozdobte banánem a dalším zdobením dle chuti a klidně jej zase schovejte do lednice, dokud nepřijdou hosté. Pak už Vám bude stačit jen podběráček na dort a jednotlivé porce hravě přemístíte na talířky.

6 Responses to Kakaovo-banánový dort

  1. Michalela Osladilová

    Dobrý den, lze prosím na čokoládovou polevu namalovat bílou čokoládou nějaký jendoduchý obrázek? Děkuji za radu!

    • Tereza

      Dobrý den Michalelo,
      ano, určitě to lze, pokud jste dostatečně zručná, s chutí do toho! Tereza

  2. Pavlina

    Dobry den, muzu na tento typ polevy ganache polozit bily fondanovy list s obrazkem? Nebo radeji zvolit jinou ganache? Dekuji. Hezky den.

    • Tereza

      Dobrý den Pavlíno,
      moje odpověď je ANO. Toto je naprosto klasická ganache, na tu můžete směle nalepit fondánový list (doporučuji máslovým krémem – kousek másla utřeného do pěny s cukrem). Já na ganache běžně lepím i jedlý papír s potiskem a dokonce ani tmavý odstín čokolády nijak neubírá na barvách. Směle do toho, pochutnáte si! Tereza

  3. Tereza

    Vynikající dort snadný na přípravu. Celá rodina si pochutnala 😊😋 děkujeme za recept

    • Tereza Linnertová

      Terezo, děkuji za pochvalu. Mám radost, že se povedl a pochutnali jste si 🙂 T.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *