Valašské frgále

Jonášek včera ve školce malovali masopustní koláče a když mi je odpoledne ukazoval, domluvili jsme se, že si je na víkend upečeme. Sliby se musí plnit, takže v sobotu hned po snídani jsem zadělala a hurá na ně. Není to nic náročného a výsledek je prostě neodolatelný!

  • Příprava : 60 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • hladká mouka - 300 g
  • hrubá mouka - 200 g
  • máslo - 125 g
  • cukr moučka - 60 g
  • droždí (čerstvé) - 30 g
  • žloutky - 2 kusy
  • mléko - 150 ml
  • sůl - špetka
  • Na dokončení:
  • žloutek - 1 kus
  • máslo - 50 g
  • rum - 50 ml
  • Náplně jsou součástí receptu

Postup přípravy

Uvedený rozpis je na 2 veliké frgále (průměr tak velký, jak velký máte plech).

Přípravu těsta začneme kváskem - do teplého (max tělesná teplota) mléka zamícháme cukr a 100 g hladké mouky, v prstech rozdrobíme droždí a dáme na teplé místo na pár minut kynout. Poté přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, obě mouky (hladké už jen o 100 g méně, co jsme dali do kvásku)a větší špetku soli. Ručně nebo v robotovi (nebo v pekárně) vymísíme vláčné, pevnější těsto. Těsto se snadno odděluje od stran mísy. Jakmile je hnětení dokončeno, vytvarujeme z těsta bochánek, vrátíme jej do mísy, tu zakryjeme a hodinku umístíme někam do teplíčka.

Mezi tím si připravíme náplně. Uvedený rozpis je vždy přesně na 1 frgál. Chceme-li tedy například dva tvarohové, musíme množství surovin zdvojnásobit.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ:
Do kastrůlku nalijeme 150 ml smetany (12%), přidáme 60 g cukru a uvedeme do varu. Mícháme, neodcházíme, ať nám smetana nevzkypí, až začne vařit. Jakmile je cukr rozpuštěný, přisypeme 220 g strouhaných vlašských ořechů a vrátíme zpět na sporák. Za častého míchání vaříme cca 2 minut. Do husté ořechové kaše přilijeme šťávu z 1/2 pomeranče.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
250 g tvarohu (ve vaničce, v papíru) smícháme s 1 bílkem, vanilkovým cukrem, 1 lžící moučkového cukru a 1 lžičkou škrobu (pudinkového prášku, ale lze i úplně vynechat). Všechny suroviny energicky rukou smícháme v homogenní směs.

POVIDLOVÁ NÁPLŇ (švestková):
250 g povidlí, ideálně domácí, bez přidaného cukru smícháme s 50-70 g rumu (záleží jak jsou povidla hustá) a 1 lžičkou perníkového koření (ne prášku do perníku, ale koření na perník/perníčky).  Rukou, lžící vymícháme dokud nejsou povidla úplně hladká.

Dále budeme potřebovat trochu žmolenky. Já mám stále pytlík se žmolenkou v mrazáku, vždy si ji dělám z celého másla a pak postupně odebírám. Nám bude stačit na frgále jen troška, tak 3 hrsti na oba. Tu si připravíme z polohrubé mouky (60 g), másla (povolené, ale ne netuké, 50 g) a cukru moučky (45 g). Prsty sežmolíme tyto tři suroviny do očekávané podoby.

Náplně máme nachystané, žmolenku nažmolenou, ještě si připravíme do malého hrníčku 1 žloutek a peroutku na potírání okrajů koláčů před pečením. A také dva veliké plechy a pečící papír nebo podložku a váleček. S těstem se pracuje naprosto báječně, vůbec nepotřebuje podsypávat, takže mouku můžete klidně uklidit.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a postupně rozválíme do kulata co možná nejvíc na tenko, to znamená do takové velikosti, co nám umožní velikost plechu (pečícího papíru). Okraje potřeme žloutkem (můžeme ho naředit trošinkou vody). Poté naneseme náplň. Natíráme ji od sředu směrem k okrajům tak, aby nám na okraji zůstalo cca 1,5-2 cm holého těsta potřeného žloutkem. Náplň můžeme (nemusíme) posypat žmolenkou. Teď necháme koláče ještě odpočívat a kynout. Tomu prvnímu stačí cca 30 minut, když budete péct např. 4 kusy, nemusíte mít obavu, úplně v pohodě Vám počkají udělané i 2 hodinky, než na ně přijde řada.

A je to tady, chystají se do trouby! Ta musí být rozehřátá na cca 170 oC. Frgále se pečou ve spodní části trouby cca 20 minut, podle zvyklosti je v polovině doby pečení můžete obrátit. Pokud se Vám v průběhu pečení na koláči udělají bubliny, tak se nenechte vystrašit, po vytažení z trouby zase pěkně splasknou.

Jakmile je frgál hotový, stáhněte ho z plechu, do trouby šoupněte další a ten horký pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Jemně pokapejte povrch frgálu (žádné zlívání, stačí kapky) a důkladně klidně 2-3x potřete okraje koláče, budou vláčnější. Poté nechejte frgále zcela vychladnout a můžete se do nich pustit. Dobře se krájí pizza kolečkem, dobrou chuť!

One Response to Valašské frgále

  1. Šárka

    Krásné!
    Jste velkou inspirací, ráda podle Vašich receptů peču.
    Mohla byste, prosím, vložit recept na hruškovou a borůvkovou náplň? Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *