Jarní mrkvové minicupcakes

Dneska má Emička ve školce jarní dílničky. Výzvy směrem k rodičům, abychom zajistili drobné pohoštění, jsme se zhostily víc než ochotně. Emička měla hned jasno - muffiny. Tak jsme našoulely mrkvičky, Jonášek se také zapojil, další den napekly minimuffinky a dnes po obědě jsem už sama zfinalizovala tvarohovým krémem. Snad budou chutnat.

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 15 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na těsto:
  • mouka polohrubá - 1,5 hrnku (á 250 ml)
  • mleté mandle / ořechy - 3/4 hrnku
  • sůl - špetka
  • jedlá soda - 1 lžička
  • kypřící prášek - 1/2 lžičky
  • skořice - 1 lžička
  • mletý hřebíček - na špičku nože
  • vejce - 2 kusy
  • cukr krupice - 3/4 hrnku (nebo méně)
  • olej - 1/2 hrnku
  • jablečný džus - 1/4 hrnku
  • mrkev - 200 g (cca 5 kusů)
  • Na krém:
  • tvaroh - 250 g
  • mascarpone - 250 g
  • smetana ke šlehání - 250 ml
  • ztužovač šlehačky - 1 balíček
  • citrónová kůra - z 1 BIO-citrónu
  • cukr - 1 lžíce

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 175 oC a připravíme si muffinové formičky.

Mrkev očistíme a na jemno nastrouháme. V misce smícháme všechny sypké suroviny. V druhé míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a jablečný mošt. Vsypeme 1/2 sypké směsi, vymícháme, přidáme všechnu mrkev, smícháme a domícháme zbytek sypkých surovin. Lžící stejnoměrně rozdělíme do muffinových formiček a dáme péci. Pečeme cca 15 minut, můžeme provést špejlovou zkoušku.

Až nám muffiny zcela vychladnou, připravíme si krém - mixérem vyšleháme smetanu ke šlehání společně se ztužovačem. Ve druhé misce smícháme mascarpone s tvarohem, cukrem a citrónovou kůrou. Nakonec do tvarohové směsi zašleháme šlehačku. Naplníme do sáčku nebo zdobícího sáčku, ustřihneme růžek a tvoříme čepičku na každý muffin. Zdobíme čokoládovými hoblinkami, ovocem nebo dle příležitosti. Zdobit můžeme až těsně před podáváním, nazdobené skladujeme v chladu.

Pozor na ozdoby z marcipánu, fondánu. Tento krém je dost vlhký a jen lehké ozdoby udrží (např. kytičky, lístečky), ostatní mohou sklouznout, protože se začnou rozpouštět.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *