Hrnečkový ořechový koláč
Je to rychlovka, ale výsledek rozhodně stojí za to. Bleskový hrnečkový moučník na neděli, pro návštěvu, ale klidně i jen pro všední deštivý den!
- Příprava : 10 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- mouka polohrubá - 3/4 hrnku (á 250 ml)
- mleté vlašské ořechy - 1/2 hrnku
- kypřící prášek - 1 lžička
- cukr - 1/4 hrnku nebo dle chuti
- mléko - 1/2 hrnku
- vejce - 1 kus
- olej - 1/4 hrnku
- ovoce na ozdobu - švestky, meruňky, jablka, rybíz...
- Na žmolenku:
- polohrubá mouka - 40 g
- máslo - 30 g
- cukru - 30 g
- skořice - 1/2 lžičky, volitelně dle druhu ovoce
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 170 oC, kulatou koláčovou formu vyložíme pečícím papírem.
Přípravu začneme žmolenkou - v hlubokém talíři zpracujeme všechny suroviny pomocí prstů do podoby drobenky.
Do mísy dáme nejprve všechny sypké suroviny (mouku, ořechy, cukr a kypřící prášek) a promícháme je. Poté přidáme všechny mokré suroviny (vejce, mléko, olej) a vše rychle smícháme, nejlépe ručním mixérem. Těsto přemístíme do formy vyložení papírem, poklademe ovoce (švestky, meruňky a jiné peckové ovoce řezem nahoru!) a zasypeme žmolenkou.
Dáme do trouby a pečeme cca 30-35 minut do zlatohněda. Propečení snadno zkontrolujeme špejlí. Podáváme vychladlé, doplněné např. kopečkem šlehačky.
Napsat komentář