Sušené ovocné plátky pro děti

Moje téměř dvouletá dcera zůstala zatím "ochuzena" o klasické bonbóny a lízátka, ale nějaké to mlsání jí ráda dopřeju - ovšem ve zdravější formě. Ovocné kůžičky jsou pro nás víc než vítanou alternativou a co víc, má je moc ráda!

  • Příprava : 30 minut
  • Vaření/pečení : 02h 30min
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • jablka - 1 kg
  • švestky / meruňky / jiné ovoce - 200 g
  • voda - 1 dcl

Postup přípravy

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a poškozených částí. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Ovoce nakrájíme na kousky a vhodíme do kastrůlku, podlijeme 1 deci vody a dusíme pod pokličkou cca 10 minut do změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, směs vylijeme na pečící papír a rozetřeme na rovnoměrnou sílu cca 0,5 cm. Sušte cca 2-3 hodiny na 120 st. Že je usušeno poznáte, když je celý plát na omak suchý a neboří se Vám nikde do ovocné vrstvy prsty. Pokud Vám trouba suší nestejnoměrně - tj. kraje už budete mít suché a prostředek stále mokrý, jednoduše stáhněte i s pečícím papírem z plechu, ostrým nožem, rádýlkem nebo kolečkem na pizzu odkrojte, co je suché, sloupněte z papíru a zbytek zase vraťte do trouby dosušit. Použít můžete libovolné ovoce, jako základ jsou ideální jablíčka a k nim můžete (ale nemusíte) přidat cokoliv dalšího. Vhodné je cokoliv - hrušky, meruňky, švestky... v případě drobného ovoce - malin, ostružin, rybízu aj. použijete jen šťávu bez semínek a nemusíte před dušením podlívat vodou.

Z uvedeného množství surovin připravíte ovocné plátky na 1 plech. Poslední várku jsem stříhala nůžkami, bylo to rychlejší, jak krájení. Pozor ať si plátky nevysušíte či nespálíte. Na omak by měla být hmota suchá, však pořád "gumová"

4 Responses to Sušené ovocné plátky pro děti

  1. Liba

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jak na tu šťávu třeba z malin? Jestli to povařit a pak přes jemný cedník, nebo je na to lepší finta? Dekuji

    • Tereza

      Dobrý den Libo, záleží na tom, kolik malin budete do šťávy přidávat. Pokud by to byla jen hrstka, nebála bych se je dát celé, semínka plátky ozvláštní. V případě, že by maliny tvořily významný podíl šťávy, pak bych je přepasírovala. Jedná se o velmi měkké, křehké plody, takže vaření bych klidně vynechala a propasírovala bych je přes jemný cedník (pokud nemáte nástroj na pasírování, pomoci si můžete třeba naběračkou – žufánkem).
      Tereza

  2. Dana

    Dobry den, diky za recept. Jak prosim nejlepe skladovat a jak dlouho vydrzi? 🙂 Dekuji

    • Tereza

      Dobrý den Dano,
      u těsto plátků je fajn zamezit přístupu vlhkosti, takže nějaká dóza s pevným víčkem, klip-klap krabička s těsněním a pod., na chladnějším místě (lednice ne, stačí spíž) a mimo sluneční světlo. Takto vydrží klidně 2 měsíce i více. Ale jsem přesvědčená, že je dřív sníte. Jen tedy pozor, jedná se opravdu o „bonbony“, ač čistě z ovoce, bez přidání cukru nebo čehokoliv jiného. Když si uvědomíte, kolik ovoce jste tam dala, tak si snadno představíte, kolik cukru je např. ve čtverečku 10 x 10 cm. A podle toho je potřeba s těmito ovocnými plátky hospodařit. Krásný den, T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *