Těstoviny se smetanovou omáčkou a tuňákem

Znáte ty dny, kdy prostě MUSÍTE vařit, ale úplně vám chybí nápad, inspirace? Tak takový den jsem měla zrovna dneska. Vzhledem k plánu na příští dny bylo jasné, že dnes musí být těstoviny. Ale s čím? S tuňákem, rozhodl manžel. Výzva přijata, v půl jedenácté se s nejasnou představou pouštím do vaření a světe div se, je to velká dobrota!

  • Příprava : 10 minut
  • Vaření/pečení : 20 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • těstoviny - 250 g
  • cuketa - 1 větší mladý kus
  • mrkev - 2 kusy
  • cibule - 2 menší kusy
  • řapíkatý celer - 2 výhony
  • máslo - lžíce
  • vývar - 1/2 hrnečku
  • smetana ke šlehání - 250 ml
  • bylinky dle chuti - já použila na ratatouille
  • sůl
  • větší konzerva tuňáka
  • mozzarella z nálevu - 125 g

Postup přípravy

Připravíme si velkou nepřilnavou pánev s dobře padnoucí poklicí. Veškerou zeleninu očistíme, umyjeme a cibuli drobně nakrájíme. Cuketu a mrkev jemně nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na drobounké kostičky. Na lžíci másla osmahneme cibuli do sklovita. Přihodíme veškerou zeleninu, zalijeme ji vývarem, okořeníme a jemně osolíme. Dusíme zakryté cca 15 minut, občas promícháme.

Ve větším kastrólu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Já rádaa používám drobnější, zejména kvůli dětem.

Zeleninu po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vrátíme na pánev. Přilijeme smetanu ke šlehání a ještě 3-4 minuty vaříme, aby se vypařila nadbytečná tekutina.

Hotovou omáčku vmícháme k uvařeným těstovinám. Na talíři pak doplníme okapaným tuňákem, hrubě strouhanou mozzarellou a bylinkami (například tymiánem, rozmarýnem, nebo i petrželí nebo pažitkou).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *