Špenátový (brokolicový) kiš

Včera jsem koupila obří pytel špenátového lupení, dnes spařila, nasekala a z půlky udělala rychlý tvarohovo-špenátový kiš. No museli jsme si poslední 2 kousky doslova urvat od huby, jak se říká, aby zbylo Emi na večeři. Je stejně výborný také s předvařenou, drobounce krájenou brokolicí.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 40 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Těsto
  • hladká špaldová mouka - 200 g
  • máslo - 100 g
  • žloutek - 1 ks
  • voda - 5 lžic
  • sůl
  • Náplň
  • špenát / brokolice
  • tvaroh - 250 g
  • mozzarella z nálevu - 125 g
  • vejce - 1 ks
  • bílek - 1 ks
  • česnek
  • zelené byliny dle chuti
  • sůl

Postup přípravy

Z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, žloutku a vody zpracujeme těsto, které můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme a vysteleme s ním koláčovou formu vyloženou pečícím papírem. Propícháme vidličkou a dáme na 5-7 minut do trouby rozehřáté na 180°C předpéct.

Spařené špenátové listy nasekáme, dáme do misky (předvařenou brokolici drobounce nakrájíme), přidáme tvaroh, vejce, sůl a koření a prošleháme mixérem. Ručně pak vmícháme drobně krájenou mozzarellu.

Špenátovou směs nalijeme na předpečený korpus a šup zpět do trouby. Pečeme v na 180°C cca 45 minut až je povrch krásně zlatavý. Necháme trošku ochladnout a podáváme. Je moc dobrý studený i teplý.

2 Responses to Špenátový (brokolicový) kiš

  1. Kateřina Pelechová

    Výborný recept! Dokonce i kluci si přidali, ač nová jídla zkoušejí neradi:)
    Tvaroh jsem tedy neměla, ale jogurt se smetanou ho skvěle nahradil. A jelikož mi náplň zbyla, zapekla jsem ji dnes s těstovinami – a opět ňami 😀
    Díky!

    • Tereza

      Kateřino, mám velkou radost, že jste si pochutnali a skvěle jste naložila s přebytky. Díky za milá slova! Krásný den, Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *