Dort z červené řepy

Ooooo ano, i u nás láska prochází žaludkem. Já tedy nedělala nic světoborného, prostě řez ke kafíčku a velkou rychlovku. Valentýnský dort z červené řepy, nadívaný krémem z tvarohu a maskarpone.

  • Příprava : 40 minut
  • Vaření/pečení : 30 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Na korpus:
  • mouka polohrubá - 300 g
  • panela (cukr) - 100 g
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu
  • kypřící prášek - 12 g
  • olej - 150 ml
  • vařená červená řepa - 300 g
  • žloutky - 3 ks
  • horká voda - 3 lžíce
  • bílky - 3 ks
  • Na krém:
  • mascarpone - 1 kelímek (250 g)
  • tvaroh - 500 g
  • cukr - 20 g
  • citrónová kůra - z 1 bio-citrónu

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 175 oC a dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme.

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Červenou řepu s olejem rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého pyré.

Ve větší míse vyšleháme žloutky se třemi lžícemi vařící vody do pěny. Přidáme cukr a šleháme do nadýchané pěny (3-4 minuty), zamixujeme k nim řepový olej a pak i mouku smíchanou s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Úplně nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto přemístíme do trouby a pečeme cca 30-40 minut, provedeme špejlovou zkoušku, zda už je propečený.

Po upečení necháme dort zcela vychladnout. Poté jej prokrojíme napůl a nadíváme krémem.

Krém připravíme prošleháním tvarohů s maskarpone, cukrem a citrónovou kůrou. Rychlým prošleháním vše spojíme v jednolitou hmotu. Trezírovací sáček s hladkou špičkou nebo i jen obyčejný sáček s ustřiženým růžkem naplníme krémem, mezi korpusy i shora tvoříme hromádky a dále zdobíme dle fantazie a příležitosti.

 

2 Responses to Dort z červené řepy

  1. Lula

    Teda na Valentyna jste si nemuseli davat zrovna ‚velkou rychlovku‘, ale poradne si to uzit 😉

    • Tereza Linnertová

      Luli, máš pravdu 😉 Ovšem musím to uvést na pravou míru – příprava byla rychlovka, zbytek jsme si hezky užili a vychutnali :-), vtipálku! T.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *