Slaný dýňový nákyp

Dneska na oběd jsem se rozhodla trošku experimentovat a modifikovala jsem oblíbený recept na cuketový nákyp. No suroviny se nakonec docela liší, ale výsledek je grandiózní. Doporučuji vyzkoušet.

  • Příprava : 25 minut
  • Vaření/pečení : 45 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • dýně Hokaido / máslová - 1/3 většího plodu
  • patizón / cuketa - 1 ks (cuketa mladá - malá)
  • dětská krupička - 1 hrnek (250 ml)
  • cibule - 1 ks
  • mrkev - 2 ks
  • olej - 100 ml
  • vejce - 3 ks
  • sýr - 100 g (gouda, eidam...)
  • sůl
  • česnek
  • tymián
  • provenskálské bylinky

Postup přípravy

 

Hokaido důkladně omyju, hrubě nastrouhám do velké mísy, patizón a mrkev očistím, patizónu vydlabu semenník a hrubě nastrouhám k dýni, cibuli očistím a jemně nakrájím, přidám k zelenině. Do mísy přihodím zbytek surovin a míchám (klidně i jen ručně), dokud se vše nespojí dohromady a důkladně nepromísí.

Poté naliji do pečícím papírem vyložené formy nebo na plech a peču na 175 oC cca 40-60 minut. Záleží, zda v koláčové formě, kde je vyšší vrstva a nebo na plechu, kde je těsto nižší. Hotový je, až je povrch krásně zlatavý.

Koláč je dobrý teplý i za studena. Je velmi vhodný i na cesty, protože krásně drží pohromadě. Doporučuji servírovat s nějakou zeleninou, sterilované okurky, kvašená zelenina se hodí velmi a nebo samozřejmě jakýkoliv zeleninový salát, krájená rajčátka, paprika... prostě co zahrádka vydá a nebo seženete u zelináře.

8 Responses to Slaný dýňový nákyp

  1. Pavel

    Je to dobré, dělám to dnes už potřetí. Akorát jsem dle zkušeností s jinými recepty pro jistotu dal hned zpočátku méně oleje a i tak ho bylo víc než dost. Ale jinak je to velmi příjmná změna. Jen mne pobavila ta poznámka v žlutém rámečku, že příprava je na patnáct minut. Ale těch šedesát dole malými písmeny už odpovídá.

    • Tereza Linnertová

      Pavle, to mám radost, že Vám nákyp tak zachutnal! 15 minut na očištění zeleniny a smíchání těsta se Vám zdá málo? No je fakt, že když bych strouhala zeleninu ručně, tak je těch 15 minut málo, máte pravdu! Já si pomáhám elektrickým struhadlem a to je pak šup šup. Upravila jsem tedy dobu přípravy na 25 minut 🙂 Díky za Váš podnět. Tereza

  2. Anička

    Upečeno, dnes ho přidám do skupinky 🙂 Jen jsem do něj přidala šmakouna, ale to je u mě běžné, snažím se ho nacpat, kde to jde 🙂 Je výborný, hodně mi chutí připomíná maminčin ,,báč“ ( tak se u nás říká bramborové buchtě 🙂

    • Tereza Linnertová

      Aničko, díky. Ve skupince jsem viděla tvou fotku, vypada moc dobře. Já jsem ho dělala s uzným tofu a zas to bylo něco jiného a taky dobré. Díky moc, T.

  3. Anička

    Právě jsem koukala ve spíži na poslední cuketu z naší úrody a plnou bednu hokaido a přemýšlela jsem co s tím, abych nepekla stále totéž, takže jasná volba, tohle vyzkouším a určitě podám report 🙂 Děkuji za krásné recepty .

    • Tereza Linnertová

      Aničko, děkuji moc za pochvalu, s tímto nákypem nešlápnete vedle. Těším se, až ochutnáte, co na něj budete říkat 🙂 T.

    • Irena Čarnogurská

      Dobrý den, myslíte, že by se dal upéct i ve formě na muffíny?Irena

      • Tereza Linnertová

        Dobrý den Ireno, ano, určitě můžete dát do formiček. Sama to tak dělávám, třeba na cesty. Použijte papírové košíčky, aby se Vám daly dobře vyjmout. Ať vám chutnají“ T.

Napsat komentář: Irena Čarnogurská Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *