Základní recept na bezvaječný, bezmléčný korpus, bábovku, muffiny
Nemáte doma vejce ani mléko a přesto vás honí mlsná? Nebo máte alergii na vejce a/nebo mléko, ale rádi byste si něco doma upekli? Toto univerzální těsto na bábovku, korpus na dort nebo muffiny vás velmi mile překvapí! Očekávat můžete vláčné, kypré a nadýchané dobrůtky.
- Příprava : 15 minut
- Vaření/pečení : 30 minut
- Obtížnost : snadná
Suroviny
- hladká mouka - 1 a 1/2 hrnku (á 250 ml)
- cukr - 1/2 hrnku (klidně i méně)
- voda - 1 hrnek
- olej - 1/3 hrnku
- kakao holandského typu - 2 vrchovaté lžíce
- kypřící prášek - 12 g (1 balení)
- ocet - 2 lžičky
- sůl - 1/3 lžičky
- Dále můžete přidat: - oříšky, lámanou čokoládu, ovoce...
Postup přípravy
Troubu dáme rozehřát na 175 oC a připravíme si formu.
Pokud chceme těsto použít jako dortový korpus a 2x prokrojit, pak si připravíme dvojnásobné množství těsta.
Budeme-li připravovat bábovku, můžeme těsto udělat dvojbarevné - holanské kakao vynecháme, 1/2 těsta nalijeme do formy a do zbytku vmícháme 1 lžíci kakaa. Hnědé těsto navrstvíme na bílé do formy.
Stejně můžeme postupovat v případě muffinků. Do bábovky i do nich můžeme přimíchat trochu ovoce - rybíz, borůvky aj., nebo lámanou čokoládu.
Příprava těsta je dílem okamžiku - v míse smícháme všechny suché ingredience, přidáme ty tekuté a vše RYCHLE smícháme mixérem (rukou), přemístíme do formy (formiček) a bez zbytečných odkladů dáme do vyhřáté trouby. Doba pečení je různá, podle toho, co z těsta děláte. Propečení zkontrolujte špejlovou zkouškou. V případě bábovky a dortu, jakmile vytáhnete špejli suchou, bez drobečků, stáhněte troubu na 150 oC a pečte ještě 5 minut. Poté vyndejte z trouby, opatrně na nárazy, a nechte ve formě vystydnout.
Dobrý den, jak velkou formu mam použít na korpus na dort?mam tu 26cm a 24cm.
Děkuji za odpověď
Dobrý den Maria,
ve své podstatě je to jedno. Já používám 26 cm, ale když sáhnete po 24 cm budete mít korpus o něco vyšší, což určitě není na škodu. Tak promyslete, kolik budete potřebovat porcí dortu. Dort o průměru 26 cm pohodlně rozkrájíte na 12 pořádných porcí a až 18 menších porcí. Dortovou o průměru 24 cm s klidem na průměrných 12 porcí.
Přeji ať se podaří a pochutnáte si. Krásnou oslavu!
Tereza
Děkuji za odpověď. Udělám teda 26cm, upecu 2 korpusy. Světlý a tmavý a prolozim je. A bude vysoky dost. Snad se mi to nesesune. 😁
Pěkný den
Pokud byste použila nějakou odlehčenou formu krému, který nebude obsahovat dost tuku (nebo případně želatinu, či jiný ztužovač), můžete pro jistotu naplněný korpus něčím zpevnit. Ideální jsou klasická plastová brčka, případně špejle. Stačí jimi korpus před namazáním poslední vrstvy protnout shora dolů na 3-4 místech. Poté namazat horní vrstvu krému, nalít čokoládu… zkrátka, co máte v plánu, že bude na povrchu. Pak máte jistotu, že dort vydrží a nerozjede se do boku.
Každopádně mějte na paměti, že to co je úplně vespod nese váhu celého dortu, tak ať se Vám nestane, že krém z poslední vrstvy se vytlačí ven 😉 Vysoké dorty jsou krásné, ale chce to dobře volit krém a hodně chladit.
Ať se podaří! T.
Dobrý den, prosím, jak zásadní funkci tam má ten ocet? Máme ABKM a alergii na vejce + HIT a při té se ocet nemůže… :-/
Dobrý den Zuzko,
myslím, že podporuje kypřící účinek. Ale klidně to zkuste i bez něj, věřím, že to dopadne dobře. Krásný den, Tereza
Dobrý den Katko, děkuji za krásná slova chvály, moc si jich vážím.
Košíčky jsem koupila v Pepcu, ale tam je nemají stále. Někdy se objeví i v Kiku, Tesku atp. Trvale se dají koupit např. v DM drogerii, případně v cukrářských potřebách (i v e-shopu). Ať se vám dortíky – velké i mini – podaří. Krásný podzim. T.
Vypada to uzasne, uz jsem od Vas delala vyborny dortik.. ted se vrhnu na muffiny na oslavu.. mohu se poradit prosim kde jste koupila ty krasne kosicky na muffiny? Jste uzasna, mate muj velky obdiv za vyrobky, ktere delate :*