Citrónový cheesecake

A je tady středa, přijedou rodiče na besedu a tak s Jonáškem pečeme, tentokrát s jednodenním předstihem, aby se pěkně odležel. No je to mňamka, co Vám budu povídat.

  • Příprava : 20 minut
  • Vaření/pečení : 60 minut
  • Obtížnost : snadná

Suroviny

  • Korpus:
  • ovesné vločky - 250 g
  • máslo / Hera - 125 g
  • moučkový cukr - 2 lžíce
  • Náplň:
  • tvaroh - 750 g
  • zakysaná smetana - 250 g
  • vejce - 3 kusy
  • škrob - 2 lžičky
  • cukr - 2 lžíce
  • utlučená vanilka
  • citrónová šťáva - z 1 citrónu
  • citrónová kůra - z 1 BIO citrónu
  • Na ozdobu (volitelně):
  • lemon curd
  • maliny, borůvky, jahody...

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 175 oC, dortovou formu (24 cm) si vyložíme pečícím papírem - po dně i po stranách.

Na korpus si pomeleme ovesné vločky a spojíme je s máslem a cukrem v lepivou drobenku. Tou vysteleme dno i stěny dortové formy. Takto připravený korpus dáme do trouby na cca 5-8 minut předpéct.

Mezi tím připravíme náplň. V misce vyšleháme ze 3 bílků tuhý sníh. Ve větší misce spojíme tvarohy, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, škrob, vanilku a citrónovou kůru i šťávu. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.

Budeme-li nahoru dávat lemon curd, je možné nahradit ve tvarohové směsi citrónovou šťávu a kůru právě hotovou lemon curd - ideální jsou 2 vrchované lžíce.

Připravenou tvarohovou náplň urovnáme na předpečený korpus. Troubu stáhneme na 150 oC, vyvětráme, na dno dáme pekáček s vodou a na rošt umístíme naplněnou dortovou formu. Takto pečeme cca 60 minut. Povrch by měl být lehce hnědý, náplň pevná, přesto třaslavá.

Po upečení necháme v klidu zcela vychladnout. Během chladnutí lehce ztratí na objemu, není to na závadu, netřeba panikařit. Studený koláč můžeme zdobit lemon curd, nebo jakkoliv jinak dle Vaší fantazie. Případně pojídat jen tak 😉

3 Responses to Citrónový cheesecake

  1. Maja

    Recept me zaujal, ale kvuli alergii na vejce nemuzu pouzit tak, jak je. Myslite, ze by to fungovalo s hraskou (zloutky) a nalevem z cizrny (snih)? Bohuzel, neco se mi s temi nahrazkami dari, treba knedliky, ale jak jde o sladke peceni, nejak to neni ono. Jedle to je, ale absolutne mi to nedrzi, zvlast snih z cizrny, vypada super, ale roztece se a nedrzi, nevim, kde delam chybu.

    • Tereza Linnertová

      Majo, je mi to moc líto, ale nedokážu ti poradit. S nahrazováním vajec nemám žádné zkušenosti. Zvolila bych v tom případě nepečenou variantu cheesecaku, kam se vejce nedávají. Ten sníh je tam docela stěžejní, protože zajistí, aby byl výsledek nadýchaný a ne těžký a spadlý. Kdybys to přece jen riskla, dej vědět, jak se ti podařil. Díky T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *